Sikkerhed & Redning

Sikkerhed

Havkajak og padling i naturen er en fantastisk god oplevelse hvor man kommer helt tæt på naturen og dens beboer. Man oplever naturen fra en helt ny og anderledes vinkel.

Havet og åen er en dejlig forfriskende oplevelse. De store vidder bevæger sindet og følelsen af frihed og glæde strømmer frit i kroppen - at være havkajakroer er et af naturens privilegier.

Men selv de skønneste oplevelser kan byde på uheld. 

For at glæden kan være fuldendt og friheden total, er planlægning og sikkerhed et vigtigt element. Derfor får du her en tjekliste til, hvordan du sikrer sikkerheden og dig selv i din kajak.

Makker & selvredning

Vejr udsigten

Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det

At have det rigtige vejr til turen er mange gange afgørende for at det bliver den tur man har forventet. Vejret er afgørende for at du får pakket det rigtige til turen.

Er der sol og høj temperatur behøver du måske ikke så meget skiftetøj men du skal huske store mængder af  drikkevarer, solkrem og måske en hat til at beskytte din mod solen kraftige virkning på vandet.

Er det blæsende og lave temperature så er det i højere grad et spørgsmål om vind og vandtæt beklædning, handsker, øre og næse varmere og hat.

Der er ingen tvivl om at vintersejlads er en større udfordring med hensyn til nødvendig grej. Men til gengæld er det også en ganske anderledes oplevelse.

Men jeg tror at vi skal være enige om at en god sommerdag, med passende temperatur er den største fornøjelse for de fleste.

TJEK VEJRET PÅ VEJRSTENEN 

KLIK her for seneste udsigt

SE klubbens sikkerhedsvedtægter

I bunden af side finder du et eksemplar af vores sikkerhedsvedtægter. 

Redningsudstyr

Hvad er det?

 Svømmevest

Skjern Kajak Klub råder over mange svømmeveste som kan lånes. Men klubben anbefaler at du selv anskaffer en svømmevest som noget af det første. Derved kan du sikre dig at den passer 100% til dig og giver maksimalt bevægelsesfriheld samt komfort. Det er obligatorisk at anvende svømmevest under alt sejllads i Skjern Å Kajak Klub.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprayshirt 

Skjern Kajak Klub råder over sprayshirter som er tilpasset den enkelte klub kajak. Det er derfor vigtig at du vælger den rigtige. Det er obligatorisk at anvende sprayshirt under alt sejllads i Skjern Å KajakKlub.

 

 

 

 

Den simple sikkerheds pakke:

1. Læncepumpe.

2. Svamp.

3. Pagaj flyder.

4. Vandtæt pose.

5. Pagal line.

6. Tag.

7. Vandtæt pose for telefon.

8. Ekstra pagaj

9. Bukseringsline.

10. Vand

11. Førstehjælps udstyr.

12. Nødblus, nødraket, rødrøg.

13. GPS.

14. Andre små ting.

Anden info

Anvendelse & gode råd:

Svømmevesten er ikke en redningsvest. Den kan således ikke holde hele din krop ovenvande, men kan hjælp med at holde opdrift mens du svømmer. 

En svømmevest af god kvalitet og med god pasform er et must, når du ror kajak. Faktisk er det ulovligt ikke at have en vest med sig på vandet.

Svømmeveste fås i et utal mærker, farver og modeller.

Det bedste råd: Find en vest, der sidder godt og ikke generer, når du bevæger dig. Der skal være god plads til armbevægelser. Bask med armene og mærk om den skraber nogle steder, sæt dig ned med den på og mærk om den klemmer.

Det er obligatorisk at anvende svømmevest under alt sejllads i Skjern Å KajakKlub.

 

Sprayshirt slutter tæt omkring din overkrop og passer på Kajakkens cookpit kant. Derved sikres det at der ikke kommer vand ned i cookpitet. Stroppen skal være fri og let tilgængelig under sejllads. Skulle uheldet være ude og du kæntre kan du let komme ud af kajakken ved at hive i stroppen.

Det er obligatorisk at anvende sprayshirt under alt sejllads i Skjern Å KajakKlub.

1. Lænse pumpen anvendes til at tømme kajak for vand efter kæntring eller anden form for vandindtrængning. 

Når du har reddet dig op i kajakken, skal du have tømt den. Derfor skal du også medbringe en pumpe. Prøv dig frem og find en model, der er stabil.

2. Svampen anvendes til at fjerne det sidste vand fra Kajak kokpittet.

3. Pagaj flyder til montere på pagajen til selvredning, hvis du kæntrer, er helt nødvendig. Det er et must, hvis du selv er ude at ro og er ikke mindre relevant, selvom I er en gruppe. Det er ingen undskyldning, at I er flere og kan lave makkerredninger. Der kan ske alt muligt, I kan drive fra hinanden, blive skilt af andre fartøjer osv.

Der findes to typer pagajflydere:

Oppustelig pagajflyder: En sommermodel med et eller to kamre, der kan pustes op. Fås i nylon og kan placeres under dækselastikkerne og er let at fragte.

Den er fin ved høj vandtemperatur, hvor du kan ligge længe i vandet og have tid til at puste den op. Om vinteren er den ikke velegnet, fingrene fryser hurtigt, og det tager for lang tid at puste og montere den.

Fast pagajflyder: Lidt sværere at fragte og fylder mere på dækket. Til gengæld er den lettere og hurtigere at montere på pagajen. Den er et helt nødvendigt stykke sikkerhedsudstyr om vinterhalvåret og den eneste rigtige løsning.

Tag et kursus: Du skal kunne anvende flyderen korrekt og vide, hvordan du redder dig op i kajakken. Det nytter ikke at have flyderen med og så ikke kende brugen af den. Derfor er det en god ide at tage et kursus, hvor du kan lære sikkerhedsøvelse med flyderen. Øv det jævnligt, så det sidder på rygraden. Det er en investering i både din egen og andres sikkerhed.

4. Vandtæt pose sikre at reserve tøj og andre egendele forbliver tørt.

Husk at have en vandtæt pose med et ekstra sæt beklædning med. Bliver du våd efter en kæntring, er det nødvendigt at kunne blive varm og tør igen. Det behøver ikke være dig selv, der får brug for det, det kan også være en anden roer.

Hvad skal jeg pakke af tøj? Underbukser, et sæt skiundertøj med trøje og lange underbukser, ekstra sokker, robukser, en fleecetrøje, en hue, et par vanter og hvad du ellers finder nødvendigt. Posens indhold kan afspejle forholdene, der er naturligvis forskel på en varm sommerdag og en kold vinterdag.

5. Pagajline anvendes til fastgørelse af pagaj til kajak. HUSK pagajen er dit eneste effektive fremdrifts middel.

6. Tag mærkeskilt, sikre at mistede værdifulde egendele kan finde rette ejermand igen.

7. Telefonposen holder telefon tør og funktionsdygtig.

Du skal altid have en mobil med dig. Hav den i en vandtæt pose på dig, gerne i vesten, så du let kan få fat i den. Ligger den under dækket er den ikke særlig værdifuld, når du ligger og plasker rundt i vandet.

Der er mobildækning over det meste af landet - også langt ude på havet.

Et godt råd: Aftal inden du tager hjemmefra, hvornår du kommer tilbage og informer dine nærmeste om position, rute, tidforløb osv.

Opdater kontaktoplysninger: Kod vigtige numre ind i telefonen fx DMI, Farvandsvæsenet, Lyngby Radio, Søassistance og Søværnets operative kommando. De kan hjælpe dig med informationer eller hjælp i en nødsituation.

Der findes også mange app´s der med fordel kan anvendes. Men HUSK det kræver strøm og funktionsdygtig telefon.

Til de lange ture kan/skal sikkerheds grejet suppleres med følgende:

Ekstra pagaj

Ved et uheld mister du din pagaj – du kæntrer, taber eller knækker den. Så er du på den! Din pagaj er dit bevægelsesværktøj, og med hænderne kommer du ikke langt. Er der fralandsvind, blæser du ad Pommern til.
Derfor er en ekstra pagaj rar at have med.

Tip: Køb en todelt model, der kan ligge på bagdækket, og som ikke koster en formue.

Bukseringsline

Hav altid en bugseringsline med. En roer kan blive skadet, syg eller træt. I stærk vind og bølger kan det blive nødvendigt at trække svagere roere. Er I flere kan skiftes til det.

Vand

Hav altid rigeligt vand med, gerne mere end du tror, da det svært at vurdere behovet. På en lang dagtur om sommeren kan der let smutte 3 liter. Er du ude i stærk sol og blæst fordamper kroppen mere væske, end du regner med.

Hvor meget vand skal jeg have med? På en lang dagtur om sommeren kan der let smutte 3 liter. Er du ude i stærk sol og blæst fordamper kroppen mere væske, end du regner med. At blive dehydreret er livsfarligt.

Medbring vand til at drikke, til madlavning på længere ture samt til skylning af sår og skrammer.

Førstehjælps udstyr (kasse)

Køb et førstehjælpsudstyr hos forhandleren. Der er bandager, plaster, saks, pincet osv. det fylder ikke så voldsomt og kan fås i en vandtæt pose, der egner sig til kajakbrug.

Tip: Det kan anbefales at købe en sølvfolie, som du kan pakke en roer ind i ved underafkøling. De kan fås på apoteket eller i kajakbutikken. Og er meget relevant, når du færdes på havet/vandet.

Nødblus, nødrakket, rødrøg

Skulle uheldet være ude og du ikke kan redde dig selv, kan det blive nødvendigt at skulle bruge nødblus, nødraketter eller røgblus.

SOS: Det er rødt lys eller rød røg, der bruges som sos til at tiltrække andre sejlende, et redningsfartøj eller en helikopter.
De kan købes i større eller mindre pakker med forskelligt indhold.
Det er ulovligt at anvende, hvis ikke der er tale om fare.

Tjek Dansk Sejlunions anbefaling for brug af nødraketter og nødsignaler

GPS

På en GPS kan du altid få en helt nøjagtig position, som ikke overgås af andre instrumenter eller metoder. Desuden er der mulighed for at aflæse kort, tophastighed, gennemsnitlig hastighed, lægge kurser og lave waypoint osv.

Du kan løbe tør for strøm! Den eneste svaghed ved en GPS er, at den kan løbe tør for strøm. Derfor er det et godt supplement til kort og kompas, men kan ikke helt afløse det.

Tip! Af andre småting kan en lygte til at sætte fast på vesten være fint, hvis du skal ro i mørke. En fløjte til at sætte fast på vesten kan også være fint til at gøre opmærksom på din tilstedeværelse. Hav altid en håndlygte og en kniv med dig. Lidt gaffatape er heller ikke ad vejen, det kan reparere huller i kajakken, så du kan ro videre.

Skjern Kajak Klub sikkerhedsvedtægter.

§1: Formål og gyldighed

Formålet med disse sikkerhedsbestemmelser er at fremme sikker ved kajak-roning i Skjern Å Kajakklub.

Sikkerhedsbestemmelserne gælder for al roning på søer, åer og havet

 som sker til og/eller fra klubbens anlæg

 i klubbens arrangementer, herunder klubture

 hvor klubbens  kajakker anvendes.

Bestemmelserne gælder  for klubbernes medlemmer.

§2 Generelle bestemmelser for sikkerhed ved roning

§2.1 Ro-vand

Klubbens daglige ro-vand er Ringkøbing Fjord i en afstand af indtil 300 m fra kysten samt den del af Skjern Å der kan besejles fra Ringkøbing Fjord indtil Borris Krog.

Klubbens andre farvande er alt ro-vand i en afstand af indtil 300 meter fra bredden eller kysten. Vand ud over denne afstand er åbent vand.

§2.2 Roning i dagligt ro-vand

I overensstemmelse Klubbens sikkerhedsbestemmelser har en roer selv ansvaret for sikkerheden ved roningen, herunder at vedkommendes færdigheder og udstyr er sikkerhedsmæssigt forsvarlige og svarer til de forhold, under hvilke roningen foregår. Det tilstræbes at roerne følges ad to og to.

Ved klubbens roning i grupper uden for det daglige rovand skal der være udpeget en turleder.  Ro-lederen har det overordnede ansvar for sikkerheden

hvis anvisninger skal følges. Den enkelte roer har dog ansvaret for at sige fra, hvis roningen tegner til at overstige hans færdigheder.

Inden roning skal roeren

 kende vejrudsigten for turen

 skrive sig ind i klubbens ro-protokol.

Under roningen skal roeren

 bære beklædning, der er tilpasset de aktuelle forhold

 medbringe det nødvendige sikkerhedsmæssige udstyr herunder dækken (”spraydeck”),

Pagajflyder (”paddlefloat”), pumpe eller øse, mobiltelefon.

 medbringe en CE-mærket (typegodkendt) svømme- eller redningsvest.

Efter roningen skal roeren

 skrive sig ud i klubbens ro-protokol

 gøre opmærksom på sikkerhedsmæssige defekter, som opdages ved klubbens materiel (Skrives i ro-protokol og meddeles klubbens formand)

 indberette eventuelle sikkerhedsmæssige hændelser til klubbens formand.

§2.3 Roning i andre farvande og på åbent vand

Ved roning i andre ro-vande end det daglige ro-vand skal roeren desuden

 medbringe et kort over området

 have en plan for at komme i land efter kæntring, hvis landgang er umulig på grund af fx havnemole, skrænter eller klipper.

Ved roning på åbent vand skal roeren desuden

 i havkajak medbringe reservepagaj eller -paddel, nødblus og slæbetov

 have aftalt hjemkomst- og/eller kontakttider med en pårørende.

§2.4 Roning i Skjern Å Kajakklub regi fordre at du kan svømme mindst 200 meter og at du har deltaget i klubbens rednings øvelser (Makker redning & egen redning). I Skjern Kajak Klub anvendes kun de trænede rednings øvelser af hensyn til at sikre en effektive redninger. 

§3 Særlige bestemmelser for sikkerhed ved roning

§3.1 Roning i vinterhalvåret

Vinterroning er roning i vinterhalvåret fra 1. oktober til og med 30. april.

Ved roning i vinterhalvåret skal roeren bære våd- eller tørdragt. Uden for dagligt ro-vand skal roeren

medbringe et komplet sæt skiftetøj, tilgængelig mobiltelefon samt varm drik og relevant forplejning.

§3.2 Roning i mørke

Roning før solopgang eller efter solnedgang er mørke-roning. Mørke-roning må forekomme i Skjern kajak klub

§3.3 Roning i områder med væsentlig erhvervstrafik

Roning i og forbi havne og kryds af sejlrender med væsentlig erhvervstrafik må kun ske under ledelse af klubbens instruktører.

§3.4 Roning med personer med handicap eller sygdomme

Personer, der har en sygdom eller et handicap der kan være en væsentlig sikkerhedsmæssig risiko, må

kun ro sammen med andre, roere fra klubben. Vedkommende skal da sikre sig at mindst én anden i

gruppen har kendskab til sygdommen eller handicappet. Ved gæsteroning skal værten oplyse gæsten

om dette.

§3.5 Roning med børn og unge

Børn og unge under 15 år skal

 være i stand til at svømme mindst 200 m

 altid skal ro sammen med et voksnet medlem over 18 år

Formandens opgaver:

 at indstille ændringer i klubbens sikkerhedsbestemmelser til bestyrelsen

 at sikre at nye medlemmer orienteres om klubbens sikkerhedsbestemmelser og om de risici der kan være ved at ro havkajak

 at klubbens instruktører, trænere og turledere og andre der virker for klubben har den nødvendige sikkerhedsmæssige viden og færdigheder

 at anspore til at klubbens medlemmer vedligeholder sikkerhedsmæssige færdigheder, herunder deres svømme mæssigefærdigheder og rednings øvelser

 at alle både der tilhører klubben eller opbevares i klubhuset er i sikkerheds mæssigforsvarlig stand og mærket efter klubbens standarder

 at alt sikkerhedsudstyr i klubben er i sikkerheds mæssigforsvarlig stand.

Formanden kan:

 nedlægge forbud mod anvendelse af kanoer og kajakker, som er i uforsvarlig stand

 i konkrete tilfælde og med begrundelse forbyde roning eller give dispensation fra sikkerheds bestemmelserne

 opstille særlige sikkerhedsbestemmelser, gældende for et eller flere medlemmer.